Ellipse

Online proctoring – juist nu!

Nu er in Nederland mondjesmaat examens afgenomen kunnen worden, zoeken veel bedrijven en onderwijsinstellingen naar alternatieven. Hoe zorg je ervoor dat er toch getoetst kan worden zonder dat alle kandidaten bij elkaar hoeven te komen, en zonder in te boeten aan kwaliteit? Online proctoring biedt uitkomst. Wietze Relou (Salesmanager bij Citrus Andriessen) vertelt meer over deze manier van ‘surveilleren op afstand’.

Veiligheid

“We krijgen veel vragen over veiligheid,” geeft Relou aan. “Mensen vragen zich af of online proctoring niet veel gevoeliger is voor fraude dan een examen met live toezicht. Mijn antwoord is dat we geen honderd procent veiligheid kunnen garanderen, net zoals we dat bij een examen op een toetslocatie ook niet kunnen. Natuurlijk doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar dichttimmeren kun je het nooit helemaal. Het zit nou eenmaal in de aard van de mens om creatief met regels om te gaan.”

Relou merkt dat er voor scholen vaak een flinke drempel bestaat om studenten op hun eigen laptop een examen te laten maken. Op een eigen toetslocatie bevatten de computers waar de examens op gemaakt worden, niets anders dan de toetsapplicatie. Op die manier creëer je een gecontroleerde omgeving.

“Onderwijsinstellingen hebben misschien het idee dat ze die controle uit handen geven wanneer studenten thuis examens maken. Maar een dergelijk gecontroleerde omgeving creëer je thuis ook met online proctoring,” legt Relou uit. “Zo leveren we bijvoorbeeld een lockdown browser, waarmee alleen toegestane applicaties geopend kunnen worden tijdens het examen. Dat is vergelijkbaar met de situatie op de toetslocatie.”

Image

Privacy

Ook privacy is een onderwerp dat veel aan de orde komt. “We doen ons uiterste best om dat tot in de puntjes te regelen,” onderstreept Relou. “We werken bijvoorbeeld heel bewust met een Nederlandse leverancier. Daardoor zorgen we dat de data in Europa blijven en dat we voldoen aan de eisen van de AVG en de voorschriften voor ISO 27001.”

“Dat is ook de reden dat we nog geen gebruik maken van ‘Automatic Flagging’. Deze techniek maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om examenfraude te detecteren. Zo worden de oogbewegingen van een kandidaat bijvoorbeeld geanalyseerd om te zien of die veel van het scherm afdwalen naar een bepaalde plek, waar wellicht een spiekbrief hangt of een boek ligt.”

“Om deze techniek toe te passen, moeten we samenwerken met een Amerikaanse ontwikkelaar. Wat betekent dat we de data niet meer binnen Europa kunnen houden. In dat geval gaat privacy voor ons boven de nieuwste technieken. We merken overigens dat er binnen de Nederlandse markt nogal wat bedenkingen zijn over dit soort technieken, dus misschien is de tijd er gewoon nog niet rijp voor.”

Twijfels over online proctoring?

Dat er twijfels bestaan over online proctoring vindt Relou niet vreemd. “Het vraagt ook nogal wat. Examenkandidaten moeten hun webcam beschikbaar stellen, zodat een toezichthouder kan meekijken. Ze moeten een ID-kaart laten zien om hun identiteit te controleren. Ook het websitebezoek wordt gedurende het examen gemonitord om er zeker van te zijn dat de kandidaat geen antwoorden opzoekt. Je stelt kandidaten eigenlijk voor de keuze: gegevens beschikbaar stellen of geen examen doen.”

“Als je dat doet als toetsende organisatie, dan moet je zeker weten dat de gegevens veilig zijn. Daar zetten wij dan ook stevig op in.”

Binnen twee weken aan de slag

Online proctoring wordt steeds meer toegepast, ook in het onderwijs. De Technische Universiteit Eindhoven gebruikt het bijvoorbeeld voor toelatingsexamens voor buitenlandse studenten. Zo kunnen er honderden studenten examen doen op afstand.

Het optuigen van een online examenomgeving hoeft niet lang te duren. “Voor beroepsvereniging en exameninstituut NIMA hebben we in anderhalve week een oplossing voor online proctoring up en running gekregen,” vertelt Relou.

“Ook verschillende andere partijen helpen we bij het implementeren van online proctoring. Zo krijgen we ook veel te maken met instellingen die op zoek zijn naar een snelle oplossing voor studenten die bijna zijn afgestudeerd. Het helpt hen ontzettend als die student de laatste examen(s) via online proctoring kan doen.”

“In deze tijden waarin we op afstand moeten werken is het mooi om te zien hoe mensen en organisaties hiermee omgaan. Iedereen begint in te zien dat die afstand geen beperking hoeft te zijn. Ook niet in examinering.”

Neem vrijblijvend contact met ons op

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Decor

Meer weten over online proctoring?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van online proctoring voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.