Ellipse

Wat is summatief toetsen?

Wat is summatief toetsen?

Bij scholen en exameninstellingen zie je een term als summatief toetsen vaak terugkomen. Maar wat is summatief toetsen precies? Summatieve toetsen hebben een (eind)oordeel als doel. Hiermee kennen ze consequenties, in tegenstelling tot formatief toetsen. Een goed voorbeeld van een summatieve toets is het rijexamen. Zodra je bent geslaagd voor het theorie- als praktijkexamen (B) mag je een auto besturen.

Eigenschappen van summatieve toetsen

Summatieve toetsen hebben een (eind)oordeel als doel. Dit type toet kent de volgende eigenschappen:

  • Iets mag wel of niet. Een summatief is daarom dan vaak een selectieve toets. Een goed voorbeeld hiervan is een rijbewijs. Zodra je bent geslaagd voor het theorie- als praktijkexamen mag je een auto besturen
  • Formele status. Er kan veel afhangen van het behalen van een summatieve toets. Je kunt er een diploma of certificaat mee halen als je slaagt.
  • Landelijke bekendheid. Summatieve toetsen worden vaak landelijk erkend. Een voorbeeld hiervan is een opleidingsinstituut dat examens afneemt volgens beroeps- en of branchestandaarden en examenprogramma’s.
  • Strikte geheimhouding. Een summatief examen dient de kennis van de kandidaat gericht te meten. Dat zorgt dat het geheimhouden van een examen van belang is.
  • Toezicht. Examenfraude voorkomen is een prioriteit.
Gerelateerde content

Vind snel antwoord