Ellipse

Hoe voorkom je fraude bij online proctoring?

Het coronavirus (COVID-19) dwingt veel organisaties om snel en creatief te werk te gaan op het vlak van digitale toetsing. In het onderwijs wordt online proctoring bijvoorbeeld steeds meer toegepast. Toch verloopt digitaal toezicht houden op examens natuurlijk anders dan wanneer je een toets op een fysieke plek afneemt. Daarom de vraag: hoe voorkom je dan fraude bij online proctoring?

Online proctoring en fraude

Is online proctoring fraudegevoelig? Zo lang kandidaten er belang bij hebben om te frauderen, wordt er naar nieuwe mogelijkheden gezocht. Er zijn verschillende soorten fraude die kunnen plaatsvinden.

Hardware & software fraude

Kandidaten kunnen tijdens het online proctoring examen op het vlak van hardware en software fraude plegen. Daar zijn verschillende mogelijkheden bij:

• Een extra browser of tabblad wordt geopend om antwoorden te zoeken;
  • Een tweede persoon bestuurt of heeft invloed op het scherm waarop de toets wordt gemaakt;
  • Er wordt gebruik gemaakt van een tablet of mobiel device.

Overige vormen van fraude

Er zijn ook andere vormen van online proctoring fraude. Deze hebben betrekking op het moment dat de toets wordt afgenomen. Voorbeelden daarvan zijn:

• Er bevindt zich nog iemand extra in de ruimte waar het examen wordt gemaakt;
  • De examenkandidaat heeft een onzichtbaar oortje in;
  • Er bevindt zich fysiek materiaal waar de kandidaat antwoorden kan raadplegen.

Maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen tegen dit soort type fraude. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

• Omgevingsscan;
  • Lockdown browser;
  • Registratie van toetsaanslagen of PC-gebruik;
  • Schermopnamen;
  • Geavanceerde automatische detectiesoftware.

Let op privacy bij maatregelen

Wees je ervan bewust dat video-opnames invloed hebben op de privacy van een afname. Lees daarom meer over online proctoring & privacy.

Vragen?

Heb je vragen over het digitaal examineren via online proctoring? Dan kan je bij ons terecht. Met meer dan 30 jaar ervaring op het vlak van digitaal toetsen, hielpen wij al vele organisaties op weg. Neem contact met ons op.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord